Kippen houden met winters weer

Extreem winters weer wordt verwacht. Centimeters sneeuw en extreme vorst. Is dat een reden om je zorgen te maken en halsoverkop nog allemaal klussen uit te voeren in en rondom je kippenhok? Op zich valt het wel mee en kunnen de meeste kippen wel tegen winterse weersomstandigheden. Toch is het verstandig om met enkele dingen rekening te houden. Wij hebben voor u op een rijtje gezet waar je zowel rekening mee kunt als moet houden.

Het verblijf
Het kan zijn dat in het verblijf extra extra maatregelen genomen dienen te worden. Mocht er echt sprake zijn van een sneeuwstorm kun je de kippen het beste in het binnenhok opsluiten. Mocht er gewoon sprake zijn van een winterse sneeuwbui zullen sommige het wel liever vermijden. Ze stellen het wel op prijs als het buitenverblijf sneeuwvrij gemaakt wordt. Kippen kunnen namelijk niet goed scharrelen als er een dik pak sneeuw ligt. Verder kun je ook rekening houden met de volgende dingen:

  • Maak je gebruik van netten boven het buitenverblijf? Zorg dan dat de sneeuw hier niet op blijft liggen. Het gewicht kan er namelijk voor gaan zorgen dat de netten scheuren. Dit geldt ook voor het dak van je nachthok.
  • Zorg ervoor dat de kippen buiten de tocht zitten. Kan dit buiten niet laat ze dan gewoon in het binnenhok.
  • Isolatie is vaak niet nodig maar je kunt wel gebruik maken van platen, piepschuim of ander isolatiemateriaal om tocht en kou en toch tegen te gaan.
  • Kleine kippen zoals de Serma en Chabo’s en vechtrassen zoals de Ko-Shamo/ krulvederige kippen hebben over het algemeen behoefte aan het extra verwarmen van het nachthok. Maak het nachthok in de winter nooit te warm. Probeer het zo koud mogelijk te houden, bijvoorbeeld net boven nul. Dit kan bijvoorbeeld met een straalkachel.


Drinkwater
Het grootste probleem in de winter met kippen is bevroren drinkwater. Juist in de winter eten en drinken kippen namelijk meer omdat zij hun lichaamstemperatuur op deze manier op peil houden. Het vorstvrij houden van drinkwater is daarom zeer belangrijk. Een mogelijkheid is om een drinkbak-verwarmer aan te schaffen maar je kunt ook deze tips volgen.

  • Gebruik een kunststof drinkbak. Metaal wordt koud en kippen kunnen hier met hun lellen en kammen aan vastvriezen. Als ze zich vervolgens los willen trekken kunnen ze zichzelf bezeren.
  • Haal de drinkbak in de avond naar binnen. In de nacht bevriest het water harder en kippen drinken toch niet in het donker.
  • Zorg iedere dag voor compleet vers drinkwater.
  • Het is af te raden om zout, suiker of natuurlijk anti-vries middel te gebruiken om het drinkwater niet te laten bevriezen. Dit is namelijk slecht voor de gezondheid van de kippen.

Voeren
In de winter zullen kippen meer eten omdat zij door de hoeveelheid voeding hun lichaamstemperatuur van 41 graden op peil proberen te houden. Het is dus aangeraden om te zorgen dat er voldoende voedsel beschikbaar is voor de kippen.

  • Zorg dat het voer droog staat. Nattigheid in het voer kan ervoor zorgen dat schimmels zich sneller ontwikkelen en zo de kippen sneller ziek worden.


Verder zijn er niet extreem veel dingen waar men rekening mee dient te houden met winterse weersomstandigheden. Houdt vooral de kippen in de gaten en dan zal het allemaal wel goed komen. Mocht er onverwachts toch sprake zijn van verslechterde conditie van de dieren kunt u altijd nog het beste de dierenarts raadplegen.